Bag Serien

Historien om to familier i en provinsby

var oprindeligt stof til en roman, som Lise Nørgaard ikke kunne finde tid til at færdiggøre. DR var på udkig efter en afløser til Huset på Christianhavn, og ved Erik Ballings mellemkomst, blev projektet nævnt for den nye chef for DR's underholdningsafdeling, Poul Ifversen, der så et potentiale. Der var kun planlagt seks episoder, hvor hver episode skulle spænde over et årti, men efter at Balling og Ifversen havde læst synopsen til første episode, mente de, at der var rigeligt stof til seks episoder i den alene. Oprindeligt var det planen, at serien skulle have samme forfatterteam som Huset på Christianshavn, hvilket dog viste sig at være besværligt at gennemføre. Modsat arketyperne i Huset på Christianshavn, udviklede personerne i Matador sig i seriens løb, og kun Lise Nørgaard havde en klar forestilling om, hvilken retning serien skulle tage. Det blev derfor et mindre forfatterhold, med Lise Nørgaard som hovedforfatter, der sørgede for, at alle manuskripter var i overensstemmelse med hendes forestilling om personerne.

Inspiration

Lise Nørgaard er vokset op i et grossererhjem i Roskilde, hvor Roskilde Bank har været inspiration for Lise Nørgaard til Varnæs' Korsbæk Bank. Anden inspiration, kommer fra Nørgaards tid som journalistelev, og journalist i den sjællandske provins. Som 18-årig journalistelev på Roskilde Dagblad, oplevede hun at indtægter fra årlige basarer, der skulle have været brugt på et opholdssted for "kirtelsvage" børn, blev brugt på en strandkirke efter at sommerhusejere ved hendes forældres strand, havde protesteret over at skulle være naboer til opholdsstedet. Denne sag brugte Lise Nørgaard i ændret form i 16. episode, Lauras store dag, hvor Korsbæks socialdemokratiske borgmester, foreslår en folkepark ved de velstillede familiers sommerhusområde.

Inspiration part 2

Doktor Hansens kronik i Politiken om forurening i Korsbæk Fjord, var inspireret af en kronik af virkelighedens Margrete Glud, der virkede som kredslæge i Roskilde, da Nørgaard var barn. Glud havde skrevet kronikken i Politiken, om sundhedsfaren i Roskilde Fjord. Matadors replik "Det er en dårlig fugl, der tilsviner sine egen rede", som Nørgaard lader rette mod Doktor Hansen, var taget fra responset til Glud fra virkelighedens myndigheder. Et par personer var direkte inspireret af virkeligheden: Forstanderinden på Regitzes husholdningsskole, er modeleret over forstanderinden på virkelighedens Sorø Husholdningsskole, hvor Nørgaard gik da hun var sytten år. Inspirationen til Varnæs' barneplejeske, frøken Hollenberg ("av, min arm"), var hentet fra barnepigen i Nørgaards barndomshjem. Selve navnet Korsbæk er en sammentrækning af to andre sjællandske provinsbyer: Korsør og Holbæk. Ved en tredje sjællandsk by Præstø, ligger halvøen Feddet, der kan have været inspiration til det samme navn i Matador.

Matador – hverdagslivets historie

Historien i Matador er ikke primært den store histories nationale begivenheder. De er der, disse nationale og internationale begivenheder: krisen, arbejdsløsheden og de politiske modsætninger i 30’erne, Besættelsen, modstandskampen og jødeforfølgelserne, kvindernes og arbejdernes kamp for bedre kår og ligestilling. De spejles i handlingen og vi oplever dem via aviser, radio, ugeblade osv. Men den sande styrke ved historien i Matador er hverdagslivets historie, en detajlrig billedgørelse af forandringen i den måde vi lever med hinanden på. Både Lise Nørgaard og Erik Balling er Danmarksmestre i at skabe dramatiske og komiske hverdagsfortællinger, hvor karakterenes samspil og modspil inkarnerer historiske forandringer. Man ser det i Lise Nørgaards erindringer Kun en pige og De sendte en dame, man ser det i hendes tidlige roman Med mor bag rattet, og man ser det i Ballings serie med Olsen Banden eller Huset på Christianshavn, som spidder den danske nationalkarakter.

Matador har i måske endnu større omfang og med endnu større held formået at forbinde karaktererne, hverdagshistorien og den større historie på en måde som forener det humoristiske og realistiske. Kirsten Olesens stærke figur Agnes, Malene Schwartz’ Maude, som vokser med udviklingen, Buster Larsens grisehandler, som hele tiden får os ned på jorden, Kurt Ravns ’Røde’, Holger Juul Hansens bankmand, Jørgen Buckhøjs Mads Skjern, og de andre stærke kvinder i skikkelse af Lily Brobergs Kathrine og Ghita Nørbys Ingeborg – det er alle skarpt tegnede typer i et stort galleri, hvor både sociale, kulturelle, kønsmæssige og ideologiske forskelle kommer i spil. Men det bliver også til mennesker i udvikling, i visse tilfælde en endog meget stor udvikling, som tydeligt inkarnerer historiske forandringer.

Denne på engang typologiske klarhed og skarphed afspejler sig også i både historiens og scenografiens omhyggelighed med detaljen. Både Balling og Nørgaard har forklaret hvor vigtigt det var for historiens troværdighed at det fiktive univers afspejlede tidens udvikling. Scenografien er skabt på basis af omfattende research i kataloger fra samtidens varehuse, annoncer og aviser, og Østsjællands Folkeblad samt ugerevyer og ugejournaler har været andre kilder. Fiktionens magi er at man ikke kan udpege et bestemt sted serien foregår på, men alligevel skaber det fiktive rum en inklusiv, autentisk hverdagsramme, som et stort antal danskere vil kunne identificere sig med som et udtryk for netop deres historie, deres historiske erindring eller opfattelse af, hvordan det må have været dengang far eller farfar var børn og unge.

Korsbæk

Korsbæk er en fiktiv sjællandsk provinsby, i tv-serien Matador. Navnet er sammensat af de to sjællandske bynavne Korsør og Holbæk. Byens store forretninger og Korsbæk Bank, er grundlagt i 1870’erne, og drives nu hovedsageligt af tredje generation. I 1929 er byen slumrende, indtil den handelsrejsende Mads Andersen-Skjern, ankommer og sætter byen på den anden ende. Han grundlægger Tøjhuset, der siden bliver til Skjerns Magasin(er). I 1932 krakker konkurrenten Damernes Magasin - A. Arnesen & Co, og ejeren Albert Arnesen dør. Sammen med broderen Kristen Skjern, etableres Omegnsbanken i lokalerne. Vi følger beboerne gennem 2. verdenskrig og frem til 1947, hvor Mads Skjern er blevet konsul, og forsonet med byens gamle familier. Kristen Skjern er blevet gift med den konkurrende bankdirektørs svigerinde, og er flyttet fra byen.

Rundvisning

Tag på rundvisning i Korsbæk på Bakken. Her får I adgang til stuer, spisesteder og bygninger på en guidet tur gennem Matadors hjemby. Afslut rundturen med en forfriskning eller kaffe og kage indenfor i Skjerns Magasin eller ved de udendørs borde. En god måde at opleve hele Korsbæk på Bakken er på vores rundvisninger. Kom indenfor i Varnæs' stuer, kig ned i Lauras Køkken, tag på besøg hos Katrine Larsen på gården og alle de andre kendte steder i Korsbæk. Hør de gode anekdoter, både om tilblivelsen af Korsbæk på Bakken, men også fra tv-serien Matador. Alle rundvisninger sluttes af med en forfriskning eller kaffe og kage i Skjerns Magasin.

Rundvisning part 2

Yderligere information: En rundviser vil vise jer og andre gæster rundt i Korsbæk
- Ca. 20 - 25 gæster per hold
- Varighed ca. 45 minutter
- Mødested ved Korsbæk Butikken
- Vi slutter af med en forfriskning (1 glas øl, vin eller vand) eller kaffe & kage i Skjerns Magasin
Er du gangbesværet eller bruger af manuel kørestol, giv venligst os besked herom på forhånd grundet begrænset kapacitet.

Pris for rundvisning
med 1 glas øl, vand eller vin
- kr. 125,-

Pris for rundvisning
med kaffe og dagens kage
- kr. 175,-

Bestil rundvisning her

Firmaarrangementer og møder

Glæd kollegaer med en mindeværdig oplevelse I Korsbæk på Bakken har vi de perfekte omgivelser til både store og små fester, personalearrangementer, kundeevents eller enhver form for selskaber. Vi tager virksomheden med på en nostalgisk tidsrejse - tilbage til 1930'ernes Danmark, tilbage til Lise Nørgaards klassiker. Sammen oplever I at være med i et velkendt stykke Danmarkshistorie - og det efterlader et mindeværdigt aftryk.

Inspirerende møder

Mangler I et anderledes sted at holde jeres møde eller konference? I Korsbæk på Bakken har vi både store og små lokaler, der kan imødekomme forskellige behov. Måske kunne virksomheden holde sit næste salgsmøde i Lauras Køkken, eller måske passer bestyrelsens næste strategi-dag perfekt ind Hos Varnæs? Under alle omstændigheder kan vi garantere, at der vil være højt til loftet, og at ingen vil gå hjem uden fornyet inspiration. Vi sammensætter jeres møde ud fra de ønsker og behov, I som virksomhed måtte have både i forhold til lokale, mad, drikke, underholdning samt AV-faciliteter.

Kontakt os for at høre de forskellige muligheder for at holde jeres møde eller arrangement i Korsbæk på Bakken.
Tlf. 3996 0345 - hverdage kl. 12.00 - 16.00
eller salg@korsbaek-bakken.dk

Besøg butikkerne

Korsbæk er en levende handelsby med små specialiserede forretninger. Besøg de hyggelige butikker og køb ind af nostalgiske og fine varer, som leder tankerne hen på Matador og på tiden omkring et velkendt stykke Danmarkshistorie.


Barbering, herreklip eller studsning af skæg ved
Frisørmester Nicolaisen

Der er ikke noget, der kan stive en herre af, som en rigtig barbering med skum, kniv og en gang sprit på kinderne. Kom ind til Frisørmester Nicolaisen i Algade og få en gammeldags barbering eller en herreklip. Frit valg mellem barbering, herreklip eller studsning af skæg Kr. 129,- inklusiv god behandling

Lad Dem friste af de fine
sager i Korsbæk Butikken

Gør opholdet i Korsbæk uforglemmeligt - Træd indenfor i Korsbæks egen butik, og gå på opdagelse i alle de fine sager fra tiden dengang og fra tv-serien Matador. På hylderne findes tinlegetøj, smukke paraplyer, kopper og andet service, byskilte, Korsbæk-beklædning og en masse andre dejlige ting - oplagte som gave eller måske som kært minde.

Vores udsøgte udvalg vil smage og behage Dem

Hos Helge Hansen kan købes friskmalet kaffe, te, vin og fyldte chokolader, foruden en række udsøgte delikatesser samt træudskåret køkkentøj. Kaffekværnen kører dagligt, og den liflige duft af friskmalede bønner fylder den lille forretning. Kom forbi den lille forretning - Det er let at blive fristet af de mange lækkerier.

Os: :D

Jan møller
Webintegrator

Link til facebook molinos.dk

Tenna Bomb
Mediegrafiker

Link til facebook tennabomb.dk

Joakim Rasmussen
Webintegrator

Link til facebook